Žakljeva v avstralski deževni gozd po številne odgovore


 • Žakljeva v avstralski deževni gozd po številne odgovore

  Avstralski Cairns se po enoletnem premoru vrača kot prizorišče svetovnega pokala za gorske kolesarje. Gostitelj svetovnega prvenstva prihodnje leto pa bo v soboto in nedeljo gostil tekmovalce v spustu in olimpijskem krosu. Tam bo tudi Tanja Žakelj, za katero bo uvodni nastop še kako pomemben.

  Žakljeva, trenutno 13. gorska kolesarka sveta po lestvici Mednarodne kolesarske zveze, je v Avstralijo z ekipo odpotovala že pred dobrim tednom, saj v Unior Tools Teamu stvari niso želeli prepustiti naključju. Treba se je bilo navaditi na drug časovni pas, temperature in vlažnost.

  ‘Za vročino rabiš deset dni adaptacije. Prijetno mi ni, ni mi pa težko. Adaptiran moraš biti. Zanimivo bo videti, kako bo to vplivala na ene in druge tekmovalce. Sem sem prišla v soboto. Nekatere tekmovalke pa včeraj,’ pravi Žakljeva, ki je nazadnje leta 2014, ko je Cairns gostil svetovni pokal, osvojila peto mesto.

  ‘Danes je malo namočilo progo. Skale v dežju so zelo gladke. Proga je zelo hitra. Sprva ne zgleda. V polni hitrosti je kar zahtevna. Hitro se pokažejo napake,’ je razložila 27-letnica in nadaljevala: ‘Tu so zelo spremenljive razmere. V trenutku se lahko naredi nevihta. Pomembna bo piti dovolj tekočine. Na koncu se bo poznalo, katere bo imela več energije.’

  V soboto se bodo najprej, drugič v sezoni svetovnega pokala, udarili tekmovalci v spustu. Unior Tools Team je v Avstralijo odpeljal le Škota Ruaridha Cunninghama, medtem ko je slovenski del ekipe ostal v Evropi.

  V nedeljo se bo prvič za točke pokala pomerila Žakljeva, ob zaenkrat še neznani usodi domnevne dopinške kršiteljice Blaže Klemenčič, edina Slovenka, ki lahko poseže visoko. Ledinka bo že na prvi postaji svetovnega pokala dobila marsikateri odgovor, kako dobro je pripravljena, čez dva tedna kasneje pa jo čaka že evropsko prvenstvo na Švedskem. Pomembno pa bo tudi vsako mesto in s tem točka, saj do 25. maja poteka kvalifikacijsko obdobje za letošnje olimpijske igre v Riu de Janeiru.

  © STA 2016

  Foto: Unior Tools Team

  Comments are closed.